субота, 19 грудня 2015 р.

Хронічне недосипання. Як молодій мамі зменшити рівень стресу

Час від часу мені на очі потрапляють статті на тему “як батькам пережити перший рік догляду за дитиною”. Складається таке враження, щоперший рік дитини--це великий стрес для батьків, ледве чи не “місія, неможлива для виконання”.
Але чи в усіх батьків це відбувається саме так?
Мені довелося тривалий час спілкуватися з дуже різними родинами і купою молодих батьків. Мимоволі спостерігаєш за людьми і робиш якісь висновки. Я виразно бачу, що одні сімї переживають сильний стрес, а інші якось спокійніше справляються із щоденними труднощами, і здається, що батьківство для них більше задоволення, аніж виснажлива робота.
Одразу скажу, що ніхто з нас не має права засуджувати інших людей, бо у кожного з нас свої обставини,  свій рівень підготовки, витримки і фізичних сил. Також бувають дуже різні діти: одні активно їдять і сплять по 15 годин на добу, а інші невпинно плачуть або хворіють. Відповідно, і батьки цих дітей знаходяться у абсолютно різних ситуаціях.
Хоча, загалом, і для тих, і для інших, народження немовлятка--це серйозна подія, яка кардинально міняє весь стиль життя подружжя. І це обєктивний факт, підтверждений науково.
Якщо сумніваєтеся, то погляньте на перелік стресових життєвих ситуацій Маркса. (див. тут
Згідно з цим переліком, народження дитини  додає 50 “одиниць життєвих змін”, а вагітність  цілих 68 одиниць. А це мало, чи багато?--спитаєте ви. Для порівняння розлучення з партнером оцінюється у 76 “одиниць життєвих змін”, тобто не набагато більше, аніж вагітність і народження дитини. Тобто стрес обєктивно є і буде, і до цього треба бути готовим.
Але сьогодні я хочу спробувати розібратися, від чого, власне, залежить рівень стресу, який переживають батьки з народженням дитини. Бо, як я уже казала, не для всіх він однаково сильний.  І тут, друзі, вступають у гру ціла купа факторів, про які ми навіть не підозрюємо.
Почнемо із найбільш елементарного і найбільш видимого--недосипання.
В принципі, це ніяка не новина. Будь-яка людина, навіть зовсім далека від материнства і дитячої теми, чудово знає, що  немовлята і “ночі безсонні” молодої мами--нероздільні, як брати-близнюки. Це сприймається, як аксіома, дуже романтично обіграна у піснях і поезії, і замість того, щоб стати інформацією для роздумів і  допомогти нам сприймати недосипання як проблему, цей факт припідноситься як щось неминуче і майже обовязкове для молодої мами.  Тобто ціла купа жінок приймає це як данність і навіть не намагається якось давати собі з цим раду.
Але чи справді це проблема? Ну, що ж такого? Сьогодні недоспала, вчора...ну, потім висплюся. Що ж ви хочете? У мене ж дитина!
Але давайте тверезо подивимося на недосипання. За тим самим переліком стресових ситуацій Маркса, зміна у режимі сну (його загальній тривалості або у часі його початку і кінця) заробила аж 34 “одиниці життєвих змін”. В принципі, не так уже й мало. А якщо до цього додати ще те, що молодій мамі доводиться так жити з дня у день, тижнями і місяцями, то проблема стає хронічною і потроху приводить жінку, а часом і чоловіка до психічного та фізичного виснаження.
Що ж робити?--спитаєтется ви. Що ж робити, якщо дитина не спить, плаче, часто прокидається? Що робити, якщо не встигаєш зробити якісь найелементарніші речі--приготувати обід або випрати повзунки? Невже треба про все забути і спати?
Друзі, про все забути неможливо, але, мені здається, що варто дуже чітко розставляти приорітети. Звичайно, завжди у нас знайдеться якийсь мінімальний мінімум найбільш потрібних справ, без яких неможливо обійтися. Але якщо замість того, щоб швиденько зварити гречку з мясом ви беретеся ліпити пельмені, то тут варто тверезо зважити всі “за” і “проти”. Але це тільки один приклад.
Хочу запропонувати вам кілька простих правил, які можуть помітно покращити ситуацію  з недосипанням:
Правило 1е.
Перш, аніж взятися за якусь складну роботу, яка не є необхідною, подумайте, чи не робите ви цього за рахунок вашого безцінного сну.
Правило 2.
Уникайте зайвого напруження. Шукайте прості способи вирішення повсякденних справ.
Наприклад, у інтернеті часто точаться дискусії на тему того, можна чи ні брати дитину з собою у ліжко. Я прихильник того, щоб брати. Звичайно, що у цьому випадку треба ретельно дотримуватися усіх правил безпеки, але якщо це допоможе мамі отримати 2-3 години повноцінного нічного сну--це, повірте, великий плюс.
Правило 3.
Недоспані нічні години досипайте удень.Попри нічний сон, дитина, як правило, засинає від 1-4 разів на день. Частину цих денних “сієст” може і треба використовувати для того, щоб прилягти і відновити свої сили.Але, на жаль, мало хто це робить, і цілком даремно. Проблема в тому, що навіть якщо сьогодні ви начебто виспалися, ви не знаєте, якою буде ваша наступна ніч--чи у дитини полізуть зуби, чи заболить живіт. Життя з немовлям, це як життя чергового пожежника. У будь-який момент може пролунати сигнал, після якого вам доведеться  залишити все і бігти до дитини. Тому слідкуйте за тим, щоб у вас був нормальний запас сну. Не більше, аніж потрібно, але по можливості, не менше.
Правило 4.
Вдячно приймайте допомогу ваших рідних. Якщо є можливість скористатися допомогою батьків, або інших близьких людей--не нехтуйте нею. Поки хтось інший опікується вашою дитиною, не бійтеся присвятити час собі--відпочинкові та відновленню ваших сил. Незабаром дитинка підросте, і ви зможете вільніше розпоряджатися своїм часом. Але зараз у вас екстрена ситуація, чиніть розумно, приймайте допомогу.
Правило 5.
Будуйте партнерські стосунки з чоловіком. Його допомога теж дуже цінна, і вкрай важливо не соромитися говорити про це чоловіку. Не всі чоловіки однаково готові взяти участь у догляді за дитиною. Але будь-яка допомога заслуговує на те, щоб її помітили і схвалили. Просіть у чоловіка те, що він реально здатний зробити. Повірте, варіанти є. І навзамін віддячуйте йому тим, що важливо для нього--увагою, ласкою, добрим словом. Є один чудовий спосіб заспокоїти дитину--покатати її у машині. Часто діти швидко засинають, щойно по тому, як машина рушає. Це один варіант допомоги, яку ви можете попросити у чоловіка. Шукайте інші.   
І наостанок хочу попередити вас, друзі, універсальних способів вирішувати проблеми не існує, але завжди є якісь варіанти, які можуть підійти саме вам. Але жодні варіанти не допоможуть, якщо ви не будете шукати вихід із проблемної ситуації. А недосипання, особливо регулярне, у довготривалому терміні справді перетворюється на проблему з багатьма побічними ефектами. Просто не доводьте ситуацію до ручки, бережіть себе, щоб ваше материнство мало менше стресових ситуацій, і більше приємних моментів.  Ми ж усі до цього прагнемо? Чи не так?

Немає коментарів:

Дописати коментар