пʼятниця, 4 грудня 2015 р.

Деякі найпростіші критерії порядку вдома.

Шановні друзі, я уже багато чого писала про порядок, то там, то сям. І зараз, власне, мені хочеться зробити невеличкий підсумок і допомогти вам зробити таку собі самодіагностику вашої ситуації на тему порядку.
Розмірковуючи над цією темою, я залізла у нетрі інтернету і вирішила подивитися, що думають інші автори про порядок. Але, як не дивно, я шукала і шукала, але чіткої і структурованої інформації таки не змогла одразу знайти.  Тому, вибачайте, вже, але не маю іншого виходу, як покладатися виключно на моє власне бачення цієї теми. А коли знайду щось цікаве, то буду доповнювати сьогоднішній виклад новими деталями.
Отож, почнемо.
І для наочності зайдемо з кінця.
Більшість із нас прагне порядку, я не знаю жодної людини, яка би добровільно погодилася докладати зусиль, щоб навести повну плутанину, хаос і бруд у себе вдома. І ми не тільки прагнемо порядку, а ще й щодня щось робимо, щоб він у нас був. Тобто більшість із нас стараємося впорядкувати наше життя--для простоти і для зручності. Це природній потяг кожної здорової людини.

Але упродовж дня перед нами стають десятки різних завдань, і слідкувати за усіма реально важко, а іноді і просто виснажливо. Наведення і підтримання порядку просто губиться серед інших, набагато важливіших справ, і через деякий час починають виникати звичайні побутові проблеми:


Зранку вам потрібно вдягнути дитину і відправити у садок. А тут виявляється, що чистих колготок не залишилося, а на єдиних більш-менш пристойних рейтузах зяє велика дірка. Проблема? Проблема.
Ну, ви там якось швидко заштопали дірку, але уже часу обмаль і треба швидко бігти у садок. А тут ви чомусь не можете знайти ключі від хати, і починаєте нервово намотувати кола по кімнатах, зазираючи по всіх кутках. Знов проблема, але ,на щастя, ключі вчасно знайшлися. Ну, вони чогось лежали у ванній на полиці. Але ж таки знайшлися!
Йдемо далі, поглядаючи на 1 єдину рисочку в зарядці телефону. Дотримається до обіду? Нова інкоґніта.
І тут, о, чудо! Акція по памперсах! І ціна класна! Але стоп, нам взагалі скільки памперсів цього розміру потрібно? Там, здається, ще залишалося півпакету, чи півтора...Не памятаю. Ну, так які памперси купувати???? Акція--акція горить!
І ось тільки півдня пройшло, а ми уже отримали велику порцію зайвого стресу, причому на абсолютно рівному місці.

А тепер питання: де прокол? де помилка?
за що хапатися у першу чергу?


Коли проблем ціла купа, то взагалі не знаєш, з якого боку до них підступитися. Вони сипляться на нас цілим градом, а нам залишається тільки швидко давати їм раду, або бодай вчасно ухилятися від удару.


Мабуть, головна проблема у тому, що ми настільки загрузаємо у коловороті завдань, що не маємо навіть вільної хвилинки, щоб зупинитися, поміркувати і впорядкувати наші щоденні справи. Якщо це зробити, то 80% метушні автоматично зникає, залишається тільки 20% якихось непередбачених збоїв, які ми уже можемо вирішувати по ходу, але без перенапруження.
Уявіть собі, якщо вам доводиться “воювати з вітряками” у 80% поточних справ, то де вже там знайти сили на якісь форс мажори?


Ну, банально, якщо ви не встигаєте вчасно приготувати обід і нагодувати дітей та чоловіка, то що ви робитимете, якщо вам на голову несподівано зваляться якісь неждані гості? Так, врешті усі ми якось справляємося, але якою ціною? Стрес, втома, роздратування і врешті знесилення. А воно нам, скажіть, треба?

Хочеться ж якось спокійно, з задоволенням, продумано, без стресу.
Думаю, що більшості з нас хочеться.   


Якщо так, то тут ніяк не обійтися без порядку?


А тепер розберемося, що воно таке, порядок оцей, і з чим його їдять.


Як на мене, порядок -- це така організація елементів, у якій кожний з них знаходиться на своєму місці і справно виконує свою функцію у відповідності до кінцевої мети.


Мене таке визначення цілком влаштовує і воно добре підходить до будь-якої сфери нашого життя.
І хочете цього, чи ні, але уже відштовхуючись від такого переконливого визначення, як від твердого ґрунту спокійного берега, ми можемо впевнено вийти у вільне плавання і поміркувати, за якими ж такими критеріями ми можемо перевірити, чи все гаразд у нас із порядком. А якщо таки не дуже гаразд, то на якій стадії болячки ми знаходимося.


Для мене чітким сигналом того, що з порядком починаються  нелади, є наступне:
--не можеш вчасно знайти потрібні речі, або взагалі не знаєш, де і що лежить,
--для того, щоб дістати якусь просту річ, доводиться докладати екстразусиль (лізти на якусь антресолю, перебирати кілька коробок, розплутувати якісь дроти…)
--коли легше піти і купити нову річ, аніж знайти її вдома (наприклад, суперклей)
--коли маєш якісь речі, але не можеш їх повноцінно використати (вони застарілі, поломані, дратують і псують настрій).


Тому в ідеалі порядок-- це коли кожна річ лежить на своєму місці, справно виконує свою функцію, вона нам приємна і ми можемо її легко дістати і покласти на місце.


Класно звучить? А скільки речей у нашому домі відповідають усім цим критеріям? Просто відірвіть очі від монітора і окиньте оком те, що вас оточує.
Можливо, вам не сподобається те, що ви побачите, а можливо, якраз навпаки.
Але якщо усе-таки ви не дуже задоволені тим, що маєте саме зараз, не сумуйте, все потроху можна виправити. Виділіть трохи часу, сядьте і поміркуйте, що не так, і як це можна виправити. І,звичайно, дійте!
Простіше, наприклад, один раз зробити нормальну копію ключа, аніж щодня по пять хвилин нервово колупатися у замку, проклинаючи злощасний ключ.
І так само все інше. Варто лишень почати. :)

Немає коментарів:

Дописати коментар