вівторок, 8 грудня 2015 р.

Найкраще планування для мами в декреті.

Коли чую, вираз, що мама у декреті “сидить”, це завжди викликає у мене іронічну посмішку, бо, чесно, ще не зустрічала жодної мами, яка би у цей час щасливо і безтурботно сиділа перед телевізором і лузала насіння. Якою би спокійною не була дитина, і як би не допомагав чоловік, все одно на мамині плечі лягають одразу кілька видів обовязків, з якими доводиться якось справлятися. І навіть, якщо до цього про планування ви чули хіба що у телевізійних серіалах, приходить якийсь момент, коли так чи інакше доводиться брати блокнот і ручку і починати рятувати потопаючого руками самого потопаючого, іншими словами-- самоорганізовуватися.


Це стається не тому, що ми займаємося чимось надзвичайно складним, а тому, що на нас накочується навала дуже різний малих і великих справ, які треба постійно контролювати. 
Буває, що ми хапаємося одразу за все, і наживаємо собі сильний стрес, або навпаки впадаємо у ступор, бо не знаємо, за що братися у першу чергу. Починаємо одну справу, і на половині змушені її кидати і бігти до іншої. Або вкладаємо зусилля у щось одне, а тут же горять іще кілька невідкладних справ. Метушимся, втомлюємося і все одно щось не встигаємо, а щось забуваємо.  
У якийсь момент голова просто не витримує, і ми починаємо складати переліки справ, вести ділові щоденники, відмічати якісь важливі справи у календарі. Але і це не завжди дає потрібний результат.
І тоді приходить ідея планування.
І тут часто виникають труднощі, бо зазвичай мами беруть ділове планування і намагаються вбудувати його у своє життя. Вони складають певний денний план:  о такій годині це, о такій наступне...Це дає певний результат, але зявляється нова несподівана проблема: справи виконуються за планом, але рівень стресу чомусь не спадає, а навпаки стає іще більшим.

Тут усе просто: ділове планування не підходить мамам, бо воно належить до так званих жорстких систем планування. А мамі, яка доглядає за дитиною, такі жорсткі рамки дуже обтяжливі, бо вона миттєво наражається на спротив дитини, якій байдуже,  чи зараз 10та година, чи 10:25. У дитини свій ритм, вона нікуди не поспішає.Це мама може згорати від того, що уже час іти на вулицю, а дитина ще досі спить і за вухом не чухає. Або навпаки, мале верещить, хоче їсти, а у мами запланований обід тільки через годину.

І виходить, що начебто хочеться планувати і все встигати, але як, як?

І саме отут на допомогу приходить блокове планування, і воно просто ідеально підходить для мам у декреті своєю гнучкістю.
Цей тип планування не привязує конкретні справи до конкретного часу, але дозволяє нам тримати контроль над найважливішими справами упродовж дня.
Як воно працює?
Ми ділимо день на 3 великі частини: 
  1. ранок, 
  2. день,
  3. вечір.

У кожній частині дня ми плануємо кілька різних блоків справ.
Один блок має тривалість від 20-90 хв і у нього входитимуть справи якогось одного типу, наприклад:
  • прогулянка,
  • заняття з дитиною,
  • хатні справи,
  • організаційні справи (контроль за фінансами, планування, запис на медогляд, заповнення якихось анкет і дт),
  • відпочинок або заняття спортом,
  • мамине хоббі і ін…

Чим менша дитина, тим менша тривалість одного блоку. Фактично, ця тривалість розраховується з огляду на те, скільки часу ви можете займатися однією справою,  не відволікаючись на дитину.
В одиному блоці, як правило, групуються кілька дрібних справ одного типу (наприклад, за 30 хв можна поставити варити суп, витерти пил і помити підлогу--це буде хатній блок), або береться частина якоїсь однієї обємної справи (припустімо, ви хочете виїхати на відпочинок на наступні вихідні, тоді за 30 хв ви можете переглянути кілька пропозицій для відпочинку, щоб увечері обговорити ці варіанти з чоловіком).
Ось уже маєте 3 блоки на ранок:
хатній блок
прогулянка з дитиною
підготовка до поїздки.
А тепер найкраще у цій системі те, що ви можете спокійно міняти ці блоки місцями залежно від вашого бажання і ваших сьогоднішніх обставин. А сама зміна занять дозволяє вам уникати перевтоми  і монотонності.
Так само планується денний і вечірній час.
Між блоками, як правило, залишається певний резервний час на якісь непередбачені справи. Вважається, що заплановані справи мають займати близько 60% часу, а решту, 40% часу залишаємо на якісь термінові або раптові справи, які виникають по ходу.

Для вищої ефективності важливі або більш енергозатратні справи плануються на ранок, а на день щось більш рутинне і таке, що не вимагає великої концентрації. Вечір залишаємо для відпочинку і легких справ.

Ось приклад блокового планування дня для мами в декреті:

Ранок--сніданок
  • організаційні справи
  • гімнастика--спорт
  • хатній блок
  • прогулянка/заняття з дитиною

День--обід
  • хоббі
  • хатній блок
  • прогулянка

Вечір--вечеря
  • гра і казка для дитини
  • відпочинок для мами--кіно, читання або інше

Як бачите, з допомогою блокового планування за день можна встигнути зробити чимало справ без біганини і зайвого стресу.
Для мене блокове планування давно вже стало улюбленим і я його великий прихильник.
А як плануєте ваш час ви? Чи користуєтеся блоковим плануванням, якщо так, то як ви це робите? Напишіть про це у коментарях.

Немає коментарів:

Дописати коментар