середа, 18 листопада 2015 р.

Прибирання "для свекрухи"

Відчуваю, що ця назва може вам не сподобатися, але суть, напевне, не в назві, а у тому, що такий тип прибирання існує, а раз існує, то давайте спробуємо розібратися, що воно таке і чи є від нього якась користь.

Взагалі-то цей термін  я придумала не сама, а почула від моєї іспанської подруги. У той час я доглядала за третім немовлям, і мені було реально важко. Але  й не хотілося  почуватися гидко за те, що я чогось ще там не встигаю. Взагалі-то, щоб ви зрозуміли, моя подруга з тих людей, у якої журнальна чистота вдома. Тобто можеш сміливо приходити до неї з фотоапаратом і робити репортаж про суперпорядок у будь-яку годину дня і ночі. Тому почути від неї про прибирання “для свекрухи”  для мене було легким шоком. Але я вирішила не страждати з цього приводу, а просто пристосовуватися до обставин. Що поробиш? На кожному етапі життя є свої тонкощі.

Ну, а тепер про саме прибирання "для свекрухи".
Як ви уже встигли здогадатися з назви, це такий тип прибирання, коли нам швидко треба створити видимість чистоти і порядку у  трохи запущеному приміщенні. Це можуть бути різні ситуації--до вас раптово їдуть гості, вам соромно перед чоловіком, що ось він зараз прийде з роботи, а ви цілий день були вдома, і так і не встигли навести сякий-такий лад...Або вам самим хочеться хоч якогось порядку, хоч видимого, бо зробити більше ви зараз просто обєктивно не можете.
Одним словом: хата запущена, часу обмаль, але хочеться створити  певну видимість чистоти і порядку.

Як діяти у такому випадку?

Ось можливий алгоритм дій:

1. Вийдіть за двері і повільно поверніться у хату, йдучи тим маршрутом, яким найімовірніше пройде гість із його "критичним" поглядом. Намагайтеся дивитися на помешкання так, наче ви бачите його вперше. Це дозволить вам вичислити те, що в першу чергу впадає у око сторонній людині. Також це допоможе вам зрозуміти, що можна залишити так,  як є (іноді ми хвилюємося, що хтось побачить якийсь неприбраний куток, але насправді це ми про нього знаємо, а стороння людина навіть може його не помітити).

2. Виберіть 5 “гарячих точок”, які найбільше створюють враження неприбраності і швидке прибирання яких могло би дати помешканню свіжіший вигляд.

Як правило, найбільше впадають у око і  справляють погане враження:

брудні дзеркала та інші великі блискучі поверхні  та раковини
скупчення речей на поверхнях шаф, столів, стільців і у проходах (папери, книжки, одяг, ґаджети, посуд, іграшки та всякі інші речі)
пилюка на видимих місцях
нерівно або абияк розправлені штори і покривала
брудна підлога.

3. Почніть з того, що для вас найпростіше, наприклад, поправити штори, поривала і тд.і Решту справ робіть у  порядку наростання складності//затрат у часі. Насамкінець залиште пилюку і завершіть протиранням підлоги.

Уся ця процедура не повинна забрати у вас не більше 20-25 хвилин.

Нагадую, що прибирання "для свекрухи" не передбачає зазирання по закапелках, ані впорядкування шаф, ані віддирання якихось задавнених плям. Ви повинні торкати тільки те, що  знаходиться на видному місці. Більше нічого. Краще заощадьте час і  потурбуйтеся про ваш власний зовнішній вигляд.

Можливо, ви скажете: як це так? Що це за таке сурогатне прибирання і кому взагалі потрібний цей фасад? Тут я можу сказати, що по-перше, прибиранням "для свекрухи" ми показуємо свою повагу до іншої людини.  Щоб візит до нас додому не викликав огиду і не давав приводу думати, що нам однаково, як вона почуватиметься у нас в гостях.  
Фактично, це питання етики стосунків з іншими людьми.  Ми не обманюємо себе, бо чудово усвідомлюємо, що ситуація зараз така і така (ну, не до прибирання нам зараз, вибачайте). Але із елементарної ввічливості повертаємо наше помешкання прибраним боком до гостя. Одночасно, створення такої видимості не вимагає від нас якихось титанських зусиль, зате дозволяє нам зберегти частку нашої жіночої гідності.

Як каже мій чоловік, “від людини вимагається тільки те, що в її силах”

Немає коментарів:

Дописати коментар